neděle 10. srpna 2014

Jak kupovat pozemek


Nevíte jak si koupit pozemek a na co si dát při koupi pozor?



U koupě pozemku pro výstavbu nemovitosti není důležité pouze to, zda se námlíbí daná lokalita. Je to sice velmi důležitý faktor, ale neméně důležité je vědět:




Jak si koupit pozemek
Jak si koupit pozemek




1) zda je pozemek určený pro stavbu námi zamýšleného objektu


Protože ne vždy je pozemek inzerovaný nebo nabízený jako stavební k tomuto účelu určen, provedeme vlastní šetření, kterým musíme zjistit, zda je daný pozemek určený pro výstavbu, jak velká je maximální možná zastavitelná plocha, zda charakter zamýšlené nemovitosti (tvar, střecha, způsob využití) odpovídá regulačnímu plánu, zda plošná výměra pozemku odpovídá minimální plošné výměře pro výstavbu v dané obci (některé obce, které nemají zájem na tom, aby vznikaly „satelity“, mají určenou minimální plošnou výměru pro výstavbu)

- veškeré informace tohoto charakteru zjistíme z územního plánu dané obce - na obecním úřadě nebo na místně příslušném stavebním úřadě



2) jestli je možné plánovanou stavbu napojit na sítě


Pokud chceme mít jistotu, že nám poteče voda a že si večer rozsvítíme, měli bychom kontaktovat příslušné úřady (vodovody a kanalizace, energetika, plynárny). Ne vždy přítomnost přípojky znamená, že se připojit LZE (nedostatečná kapacita energet. sítě případně čistírny odpadních vod)


3) zda je zajištěna přístupová cesta na pozemek


Velmi často v televizním vysílání vídáme, že vlivem sousedské hádky dochází
k zamezení přístupu k objektu bydlení. Aby se tedy něco podobného nestalo, musíme si zjistit, komu patří přístupová cesta, zda je přístup na pozemek z obecní komunikace, nebo zda se jedná o soukromý pozemek. Tyto informace vyčteme z katastrální mapy. 
V případě, že zjistíme, že přístup k danému pozemku je možný pouze přes soukromý pozemek jiného/jiných vlastníka/vlastníků, musíme si přístup zajistit např. formou zřízení věcného břemene chůze a jízdy, nebo cestu/její část odkoupíme. Pokud není přístup k pozemku zajištěn ještě před změnou vlastníka je možné, že se nám to později nepodaří a bez přístupové cesty nám stavební úřad stavební povolení nevydá.


4) jestli plán budoucí výstavby je v souladu s naší představou


Aby se nám nestalo, že za pár let povede v blízkosti našeho domu čtyřproudá silnice, nebo že nám u nosu vyroste krásná plechová hala je nutné, abychom prozkoumali také budoucí plán výstavby v okolí (výstavby komunikací a obchvatů, výstavby průmyslových 
zón apod.)

5) zda je prodávající majitelem, je více spolumajitelů nebo neváznou-li na pozemku právní vady


Obětujeme trochu času a „stovku“ za kolek a na katastrálním úřadu si vyzvedneme list vlastnictví (stačí znát parcelní číslo). Z něj se dozvíme, zda majitelem pozemku je právě prodávající, zda je vlastníkem jedna osoba nebo je vlastníků (spoluvlastníků) více, zda na pozemku nevázne zástavní právo, exekuce nebo zda není zatížen věcným břemenem atp.




Realitní Guru

Realitní Guru
Realitní Guru a rádce

Rekonstrukce na míru

Rekonstrukce na míru
Rekonstrukce na míru