neděle 7. září 2014

Koupíme „družstevku“ nebo byt v osobním vlastnictví?

Družstevní byty lze ve většině případů pořídit levněji než byty v osobním vlastnictví a následně je převést do osobního vlastnictví. Co takový převod obnáší a co je potřeba zařídit?


Každý z členů bytového družstva má právo nahlížet do dokumentů týkajících se fungování družstva. Dobré je zjistit si, zda družstvo má splaceny všechny své závazky, případně jak velká část úvěrů zbývá zaplatit (úvěr na revitalizaci domu a tzv. splátka anuity). V případě, že je anuita splacena a úvěr na revitalizaci lze převést na nového člena, je tento stav ideální a pokud bytové družstvo nebrání v převodu bytů do osobního vlastnictví, lze i byt v družstevním vlastnictví poskytnout jako zástavu na úvěr či hypotéku. Po té si člen družstva zažádá o převod bytu do osobního vlastnictví (děje se tak zpravidla dvakrát ročně vždy k 30.6. a k 31.12.) a následně (nejpozději do jednoho roku) doloží poskytovateli úvěru doklad o převodu bytu do osobního vlastnictví – výpis z katastru nemovitostí, list vlastnictví. U bytových domů, kde již proběhla revitalizace se ale může stát, že bez jednorázové splátky na úvěr na revitalizaci nelze byt poskytnout do zástavy (nelze rovněž v době „meziúvěru“ ani v případě jednorázové splátky, pokud není částka vymezená přímo pro danou bytovou jednotku). Tehdy je družstevník povinen ještě před převodem bytu, nejčastěji jednorázově, splatit družstvu svůj dlužný podíl na celé částce úvěru (zde je nutné připočíst ke kupní ceně cenu za splacení úvěru na revitalizaci a zvážit, zda je či není koupě výhodná). 

 

Žádost o převod do osobního vlastnictví

 

O tom, zda a za jakých podmínek je možné převést byt do osobního vlastnictví se dozvíme na bytovém družstvu, které má konkrétní byt ve své správě. V případě, že je možné byt do osobního vlastnictví převést, je nutné podat „Žádost o převod bytu do osobního vlastnictví“.  
O převod může žádat pouze člen, který má splaceny všechny závazky vůči družstvu. To znamená především splacenu cenu za nabytí družstevního podílu („anuita“), případně zaplacenu svou část dlužné částky úvěru, který družstvo čerpalo na údržbu nebo rekonstrukci domu.
Koupíme „družstevku“ nebo byt v osobním vlastnictví?

Zápis Prohlášení vlastníka nemovitosti do katastru nemovitostí 

 

V druhém kroku podává družstvo na katastr nemovitostí tzv. Prohlášení vlastníka nemovitosti, ve kterém bytové družstvo vymezuje v budově bytovou jednotku a nebytové prostory, resp. podíl na společných částech domu, případně podíl na pozemku. Všechny doklady se na Katastrální úřad vkládají v originálech či notářsky ověřených kopiích.

Byty v domě musí být vymezeny jako samostatné bytové jednotky i přesto, že každý z obyvatelů domu nemusí o převod zažádat. Část bytů potom zůstává ve vlastnictví družstva, část je ve vlastnictví jednotlivých členů, kteří zpravidla tvoří společenství vlastníků bytových jednotek. 

Smlouva o převodu bytu do osobního vlastnictví

 

Účastníky smlouvy je bytové družstvo - vlastník nemovitosti - a žadatel o převod bytu do osobního vlastnictví. Na základě Smlouvy o převodu bytu do osobního vlastnictví Katastrální úřad zapíše do listu vlastnictví změnu vlastníka.

Obsahem Smlouvy o převodu musí být přesný technický popis převáděné jednotky, všech společných prostor domu a převáděných pozemků včetně práv a povinností k těmto prostorám.

Zapsáním Smlouvy o převodu vlastnictví bytu do katastru nemovitostí přechází vlastnictví z bytového  družstva  na nového nabyvatele - vlastníka.  

 

Společenství vlastníků jednotek 

 

SVJ vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků. Datem vzniku je den doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo podobné listiny poslednímu z těchto vlastníků.

Prohledněte si aktuální nabídku námi nabízených bytů.

Realitní Guru

Realitní Guru
Realitní Guru a rádce

Rekonstrukce na míru

Rekonstrukce na míru
Rekonstrukce na míru